ARQUITECTURA i CONSCIENCIACIÓ 

El món de la construcció, entre altres, ha estat i està essent  un problema mediambiental, degut a l’ús de tècniques constructives poc eficients ecològicament parlant. La gran majoria de les solucions constructives a Espanya es basen en l’ús del formigó com a material  “multi ús”, un material que és molt perjudicial per al medi ambient.

 

Com a arquitectes hem de posar per davant la salut del nostre planeta a l’hora de projectar. Ens hem de preocupar per l’origen dels materials i el seu impacte ambiental, hem de valorar els projectes en emissions de CO2  per poder ser conscients de l’impacte que té la nostra arquitectura sobre el nostre medi ambient. Però aquests càlculs i aquesta conscienciació, no serviran de res si no hi posem un remei.

 

El remei es podria trobar en la fomentació de l’ús de materials reciclats i l’ús d’energies renovables en els processos de fabricació. Això en quant a materials que permeten el seu reciclatge, però els materials que són autoregulables, com la fusta, s’han de potenciar i explotar, per tal d’evitar al màxim aquells que afavoreixen i acceleren el canvi climàtic.

 

Aquestes propostes però, impliquen que la construcció esdevingui més cara, que s’hagi d’investigar encara en temes d’energies renovables (per tal d’abaratir els processos de fabricació i construcció), en tècniques constructives, i nous materials que permetin una reducció de les emissions d’un edifici al llarg de la seva vida: durant la construcció, la seva vida útil, i el seu enderroc.

 

Durant la construcció, s’han de potenciar aquells materials que siguin de la zona i que impliquin doncs, menys desplaçament, amb la conseqüent reducció d’emissions per transport, a part d’utilitzar aquells materials que siguin menys dolents per a l’ecosistema.

 

Durant la seva vida útil, ja s’està aconseguint fer edificis d’emissions zero, mitjançant solucions constructives que aconsegueixen un estat de confort de l’edifici sense necessitat d’energies externes. A més a més, s’han de tenir en compte nous materials, o materials de nova utilització com la llana animal i la fusta laminada, a més de treballar i respondre molt bé a les condicions i exigències energètiques, provenen de fonts renovables i sostenibles.

 

En quant al seu enderroc, els edificis s’haurien de projectar perquè tinguessin una vida més curta i siguin fàcilment enderrocables (o desmuntables).

 

 

Pàgines d'interès:

http://www.plataformaarquitectura.cl/2008/12/01/glubam-placa-de-bambu-estructural/

http://www.modern-zen.com/sustainable-design.php

http://www.ngpowereu.com/news/samso-energy-self-sufficient/