ARQUITECTURA = IMPACTE AMBIENTAL?

La construcció, i per tant l’arquitectura també, han sigut unes de les principals causes del canvi climàtic que pateix el nostre planeta.
Tot i que la sostenibilitat es un concepte molt instaurat ja en el dia a dia de la societat actual, en la construcció les coses no han canviat gaire en el que es refereix al consum d’energia d’origen fòssil. Per exemple,el material més utilitzat en la construcción és el formigó , que en el seu procés de fabricació agredeix considerablement el mediambient, desde l’extracció del ciment fins a la posta en obra.

A Espanya l’impacte ecològic que te la construcció es veu agreujat degut a que el Codi Tècnic de l’Edificació(CTE) és promogut i financiat per empreses cimenteres, amb la cual cosa s’afavoreix l’ús excessiu del formigó. Per altra banda, aquest material és molt dificil de substituir per algun altre de més sostenible ja que és molt polivalent i permet l’execussió de geometries que no es podrien dur a terme amb cap altra material. Amés és molt barat i això fa que sigui el material per excel•lència, i no es tingui en compte o no es vulgui veure el grandissim impacte que te el formigó sobre el medi ambient.
Ha d’haver-hi un canvi en les tècniques constructives que es venen utilitzant durant l’últim secle, que han tingut un efecte nefast per a la natura a tot el món, començant pels pols que comencen a fondre’s. S’ha de minimitzar el consum energètic  a gran escala en el món de la construcció i del món en general. Aquest canvi però, només pot esdevenir una realitat si hi ha un canvi de mentalitat i una implicació moral per reduir el mal que hem fet al nostre planeta. 
Aquest canvi de mentalitat ha d'anar encaminat a reduir el consum energètic durant la construcció de l'edifici, la seva vida útil i en el moment de la seva mort. Durant el procés constructiu s'ha d' utilitzar cada cop més materials que es puguin regenerar com és el cas de la fusta. Durant la seva vida útil s'ha d'encamiar el procés a utilitzar solucions constructives que regulin el consum energètic degut a les variacions de temperatura. Amés és necessaria una concienciació social en cuant al consum d'energia diari per persona. No es pot abusar dels recurssos naturals que no es poden regenerar, que a més de no ser infinits malmeten la salut del planeta i la nostra. És a dir, no es pot continuar fent un mal ús de les energies de les que disposem.

En posició d’arquitecte, ens hem d’implicar per que ja hem perjudicat prou el nostre entorn, i s’ha de posar remei a aquest greu problema, per que l’home sense la terra no és res, però la terra sense l’home té capacitat per regenerar-se. Si no hi posem remei les conseqüències seran nefastes per a nosaltres que no ens adonem que vivim en un món que no ens pertany.