Que tenen en comú aquests tres edificis? Son edificis realment? Hi viu algú? Hi treballa algú? Aquestes preguntes i moltes més se’ns plantegen en el moment de posar-nos davant d’aquestes obres/escultures/edificis/cases/monuments...

 

 "Casa-retrete" de Sim Jae-Duck  "cistell" seu empresa cistells  "beetle house"

 

I es que com a edificis que són, i per tant, pertanyents a la disciplina de la arquitectura, representen la idea portada a l’extrem, la transformació d’un objecte quotidià pensat i dissenyat per usos completament antagònics als de acollir de forma agradable una sèrie de persones.

 

Veiem, per exemple l’edifici seu de la empresa de cistells “Longaberger Basket Company” que ha construït a Ohio una rèplica d’un dels seus models de cistells de fusta a escala 1/160 per acollir les oficines principals de la seva empresa. S’ha pensat realment en el confort dels ocupants a l’hora de dissenyar aquest edifici? S’ha pensat en factors com clima, orientació, economia de recursos, ecologia, adaptació a l’entorn? O simplement s’ha traduït literalment al context de l’arquitectura un cistell de fusta? Els primers requisits son indispensables pel correcte funcionament de l’edifici i per tant per l’èxit arquitectònic del mateix, a l’hora que la intenció formal es anecdòtica i sense un rigor estricte en la formació dels primers no aporta valor arquitectònic al projecte.

 

Intent d'agafar el cistell gegantí.

Dona amb cistell davant la seu del “Longaberger Basket Company”.

 

La idea, el concepte, es requisit indispensable per la conformació d’una obra arquitectònica, sense oblidar mai el camp on ens trobem, el suport tangible del treball de l’arquitecte es el de construir edificis on viure, treballar, estudiar, visitar... I la pròpia paraula ho diu, edificis. Les escultures i els monuments els fan els escultors, els quadres els pintors, les fotografies els fotògrafs, els cistells els artesans i els cotxes les empreses automobilístiques. Ja ho deia Frank Lloyd Wright, “faig arquitectura orgànica, els meus edificis son arbres”  I tant que ho son, La seu de la empresa Johnson Wax es sense cap tipus de dubte una selva frondosa on treballar rodejat de llum filtrada entre les copes dels arbres, així com els laboratoris representen un gran arbre centenari que ens permet instal·lar-nos a les seves branques en forma de voladís. De la mateixa manera podem parlar de la Fallingwater sense deixar de parlar d’edificis, sabem que son edificis perquè el seu aspecte formal així ho demostra, estan concebuts com a edificis malgrat que la seva idea genuïna sigui la d’un arbre.           

 

 Oficines Johnson Wax    Frank Lloyd Wright     Residéncia "Fallingwater" Frank Lloyd wright