Una nova ciutat

 

Mies parla de l’arquitectura com algu que està en constant canvi, que evoluciona i s’adapta  a les necessitats de cada època, remarcant que s’ha d’entendre l’arquitectura coma a tal, és a  dir que aquesta  a de respondre a les necessitats per les que a estat construïda, que no s’ha de buscar una arquitectura que impressioni, sinó una arquitectura funcional, objectiva i d’actualitat.

Una mostra de com l’arquitectura està en constant canvi, i a partir d’aquest canvi es poden crear noves idees , ja siguin constructives ,noves  formes de vida o d’adaptar-se  a l’actualitat es la necessitat de reactivar aquelles zones d’una ciutat que s’han quedat obsoletes i donar-li una nova direcció per tal d’integrar-les a la societat actual. A Barcelona  trobem un exemple com es el 22@.

El projecte 22@Barcelona, va ser aprovat  l’any 2000 i actualment està en construcció. Aquest proposa transformar dues-centes hectàrees del districte del Poble nou en un districte productiu i innovador.

La intenció es crear un nou model de ciutat compacte, on empreses innovadores convisquin amb universitats, centres d’investigació, de formació, habitatges i zones verdes. Aquest és  el projecte de transformació més important de la ciutat de Barcelona en els últims anys.

Aquest projecte respon a les necessitats actuals del barri, que són recuperar el dinamisme social i econòmic  de l’antiga zona industrial del Poble nou i així millorar la qualitat de vida i de treball de la zona.

Aquest nou entorn que s’està construint pretén crear un model urbà més eficient que faigi compatible l’activitat productiva i la vida del barri.

Aquesta zona s’adapta a les necessitats actuals de crear un zona on es permeti  el desenvolupament  d’activitats innovadores, anomenades activitats @ , que són totes aquelles en que es necessari utilitzar el talent com a recurs productiu. Aquestes activitats@, en convivència amb les activitats tradicionals del barri, creen un teixit que afavoreix a la convivència entre les diverses funcions que es pretén donar a la zona. 

El projecte 22@Barcelona preveu que un 10% del sòl transformat es destini a equipaments públics, majoritàriament als denominats equipaments 7@, que acullen activitats de formació, investigació i divulgació de noves tecnologies. Aquesta mesura afavoreix les connexions entre les universitats, els centres tecnològics, els centres d'investigació i l'activitat en general i millorar l'eficiència del conjunt. Aquest projecte aposta per la convivència d’ espais productius amb nous habitatges que permetin viure a prop del lloc de treball, afavorint el desenvolupament del comerç de proximitat i garantir la vitalitat de l'espai públic al llarg de tot el dia.
L’espai públic és un element clau d’aquesta nova ciutat que permet crear relacions entre els petits carrers i les grans avingudes, intentant no crear diferencia entre ells.

La urbanització del nou barri pretén optimitzar els recorreguts dels vianants, millorar la seva seguretat, facilitar l’accés als ciutadans amb mobilitat reduïda, facilitar la circulació amb bicicleta per la ciutat i renovar el conegut  xamfrà de l’eixample barceloní, per tal d’afavorir als comerços pròxims a aquest.

És una mostra de com a partir d’una arquitectura que respongui a les necessitats actuals i sàpiga renovar el passat arquitectònic  pot adaptar una zona determinada per tal de fer-la funcional i facilitar la vida diària d’una societat. I d’aquesta forma anar renovant una ciutat .